Τρία τρόφιμα που όταν ξαναζεσταίνονται περιέχουν δυνητικά θανατηφόρα βακτήρια

Πολλοί άνθρωποι φυλάσσουν το φαγητό που περίσσεψε και το ξαναζεσταίνουν προκειμένου να το καταναλώσουν

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα διατροφής, κάποια τρόφιμα πρέπει να ζεσταίνονται μόνο μία φορά και δεν πρέπει ποτέ να τα ξαναζεσταίνετε.

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους ισχύει αυτό.

Πρώτον, οι χημικές ενώσεις των συστατικών μπορεί να μεταβληθούν όταν θερμαίνονται, προκαλώντας την απελευθέρωση τοξικών ουσιών που συνδέονται με προβλήματα όπως είναι η βλάβη των νεφρών.

Δεύτερον, το να αφήσετε ορισμένα τρόφιμα να κρυώσουν πριν τα ζεστάνετε μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη βακτηρίων που είναι δύσκολο να εξοντωθούν, όπως το E. coli και η λιστέρια.

Η διατροφολόγος Harini Bala αποκαλύπτει τρία τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνονται.

Σπανάκι

Το πράσινο φυλλώδες λαχανικό περιέχει μια ουσία που ονομάζεται οξαλικό οξύ, το οποίο είναι ακίνδυνο όταν το σπανάκι καταναλώνεται ωμό.

Ωστόσο, μόλις ξαναζεσταθεί, το οξαλικό οξύ «κρυσταλλώνεται» και γίνεται «τοξικό».

Σε υψηλές δόσεις, η ουσία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας πέτρας στα νεφρά.

«Περιέχει επίσης νιτρικά άλατα τα οποία όταν ξαναζεσταθεί μετατρέπονται σε νιτρώδη, τα οποία είναι τοξικά», σημειώνει.

Τα νιτρώδη είναι ουσίες που πιστεύεται ότι συνδυάζονται με χημικές ουσίες στο έντερο και σχηματίζουν ενώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκων στο έντερο.

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα φύλλα σπανακιού είναι γεμάτα λιστέρια – ένα μικρόβιο που συχνά ευθύνεται για τροφιμογενή νοσήματα.

Οι ειδικοί λένε ότι αν το σπανάκι δεν έχει ζεματιστεί καλά, τα βακτήρια μπορούν να συνεχίσουν να επιβιώνουν στα φύλλα του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πυρετό, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, σύγχυση, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις.

Woman Hand Is Scooping Jasmine Rice Cooking In Electric Rice Cooker With Steam. Thai Jasmine Rice.
Woman hand is scooping jasmine rice cooking in electric rice cooker with steam. Thai Jasmine rice.Bigstock

Τσάι

Η επόμενη τροφή που δεν πρέπει να αναθερμαίνεται είναι το τσάι.

Όχι μόνο θα κάνει το ρόφημα πιο πικρό, καθώς αυξάνεται η ποσότητα των τανινών που περιέχει οι οποίες ευθύνονται για τη γεύση του, αλλά μπορεί να ενεργοποιηθούν κάθε είδους αδρανή βακτήρια που πιθανώς περιέχει, λέει η Bala.

Ρύζι

Τέλος, το πιο επικίνδυνο τρόφιμο για επαναθέρμανση είναι το ρύζι.

Όταν το μαγειρεμένο ρύζι ψύχεται, μπορεί να περιέχει Bacillus cereus, ένα βακτήριο που σχηματίζει σπόρια και συνήθως βρίσκεται στο έδαφος και στα λαχανικά.

Όμως τα σπόρια είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και ακόμη και όταν τα ζεσταίνετε, δεν εξαλείφεται ο κίνδυνος.

Τα συμπτώματα της ασθένειας από τον Bacillus cereus περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες.

Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να περιορίσετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από το μικρόβιο, λέει η Bala.

«Μπορείτε να ξαναζεστάνετε το φαγητό αν το αποθηκεύσετε εντός δύο ωρών από το μαγείρεμα σε αεροστεγές δοχείο και το τοποθετήσετε στο ψυγείο.

«Αν όμως μαγειρεύετε το ρύζι το πρωί, το αφήνετε εκτός ψυγείου και το αποθηκεύετε στο ψυγείο το βράδυ για να το φάτε την επόμενη μέρα, υπάρχει τεράστια πιθανότητα να σχηματιστεί Bacillus cereus», προσθέτει.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός 20χρονου που πέθανε από το λεγόμενο «σύνδρομο τηγανητού ρυζιού», το οποίο επηρεάζει επίσης τα ζυμαρικά.

Ο άνδρας από το Βέλγιο, πέθανε αφού έφαγε ξαναζεσταμένα μακαρόνια που είχε αφήσει στην κουζίνα για πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα λίγο μετά την κατανάλωση των ζυμαρικών, όπως ναυτία, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλο, διάρροια και εμετό. Πέθανε μέσα σε 10 ώρες.

Η νεκροψία διαπίστωσε ότι ο άνδρας είχε υποστεί μέτρια κεντρολοβιακή νέκρωση του ήπατος, η οποία είχε οδηγήσει στη διακοπή της λειτουργίας των οργάνων του.

Οι γιατροί που περιέγραψαν λεπτομερώς την περίπτωση στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Microbiology δήλωσαν ότι πιθανότατα ευθύνεται ο Bacillus cereus.

onmed.gr, με πληροφορίες από Mail Online

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί